17-25 Haziran tarihleri arasında Ayvalık Okulları Haziran Yaz Okulu’nu gerçekleştirdik. Ayvalık Okulları Haziran Yaz Okulu öncesi gönüllülere yönelik, Esma Akın ile “Doğaçlama Atölyesi”, Neslihan Öztürk ile “Gönüllülük ve Gönüllüler Arası İletişim Eğitimi”, Mine Göl Güven ile “Çocuklarla İletişim Eğitimi” ve “Saha Öncesi Hazırlık Eğitimi”, Dağlar Çilingir ile “Taciz, Sınırlar ve Mobbing Eğitimi”, fotoğraf atölyelerinin içeriğini zenginleştirmek için Gülnaz Bingöl ile “Çocuklarla Fotoğraf Atölyesi” eğitimi, sinemanın kamusal alanlarla ilişkisini anlamak için Jak Şalom ile “Görme Biçimleri Eğitimi”, Elif Göcek ile “Çocuklarla Oyun Eğitimi” ve Fikret Adaman ile “İlkyardım Eğitimi” gerçekleştirdik. Gönüllülerin aktif katılımıyla gerçekleşen toplantılarda saha öncesi, saha süreci ve saha sonrasına dair planlamalar ve değerlendirmeler yaptık. Haziran Yaz Okulu süresince, 8 günde 30 çocuk ile Fotoğraf, Masal, Yoga ve Dans, Müzik ve Sanat atölyeleri gerçekleştirdik. Atölye ekipleri yanında psikososyal ekibi özellikle çocukları atölyeler sırasında gözlemlemek ve çocukların farklı ihtiyaçlarının farkına varmak için atölyelere eş zamanlı katıldı ve saha öncesinde de Feyza Çorapçı’dan “Psikososyal Eğitimi” aldılar.
Gönüllüler Ayvalık’taki saha deneyimleri dışında Betül Tanbay’dan “Herkes için Matematik” isimli sıfır ve sonsuzun çarpımı konulu ve Fikret Adaman’dan “Otoriter Popülizmin Kurumsal Arka Perdesi” isimli açık derslere katıldılar. Atölyelerimizin başlangıcından hemen önceki pazar günü ise gönüllüler olarak Deniz Keser’den “Çocuklarla Sınır ve Pozitif Disiplin Eğitimi”ni alarak sahaya ve atölyelere olan hazırlığımızı tamamladık.
4 gün boyunca birbiriyle bağlantılı atölyelerimizi gerçekleştirdik ve son atölye günümüzde “Rocca Dünyayı Değiştiriyor” isimli Katja Benrath tarafından yönetilen film gösterimini yaptık. Fotoğraf atölyesi kapsamında üretilen kolajlar, güneş baskılar ve çocuklara temin edilen fotoğraf makineleriyle çekilen fotoğraflar; Sanat ve Müzik atölyesinde üretilen maskeler, kuklalar ve marakaslar; Masal atölyesinde “Kafası Karışık Bukalemun” isimli kitabı Çocuklar için Felsefe (P4C) yöntemiyle tartıştığımız günden çocukların kendilerine ait bukalemunlarının sergilendiği “Ben’den Biz’e” çocuk sanatçı sergimizle bir festival ortamı yaratarak Ayvalık Haziran Yaz Okulu’nu sonlandırdık. Ayvalık Küçük Han’da gerçekleşen “Ben’den Biz’e” sergisinde çocuklar bir yandan üretimlerinin sergilenmesi deneyimini yaşarken bir yandan da yazın coşkusunu gönüllülerle birlikte yüz boyama, “Hoşgeldiniz” pankartı hazırlama ve danslarla kutladılar.
Sergimizin gerçekleşmesinde hem mekansal olarak hem de manevi anlamda destekleri için mezunumuz İnci Vural’a çok teşekkür ederiz.
Ve bize her şey için destek olan Zeytin Çekirdekleri Derneğine ve Ayvalık Belediyesine çok teşekkür ederiz.
Ayvalık Okulları bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı tarafından finanse edilmektedir.
Gönüllülerimiz: Baran Özkan, Beyza Şimşek, Çağan Aras Arslan, Çağdaş Ertaş, Duygu Naz Duman, Ece Eşmeli, Ekin Sibel Ceren Özdemir, Hüma Gedemenli, İdil Kocabozdoğan, İrem Makar, Jale Gizem Ünlü, Merve Şahin, Rümeysa Didar Gelgit, Sitrenur Soylu, Şevval Deniz Çakmak, Zeynep Su Saral, Zeynep Şener