2024 KIŞ

   2024 yılının ilk sahası olan Ayvalık Okulları Kış Okulu’nu 20 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdik. Ayvalık Okulları 2024 Kış Okulu öncesi gönüllülere yönelik, Esma Akın ile “Doğaçlama Atölyesi”, Neslihan Öztürk ile “Gönüllülük ve Gönüllüler Arası İletişim Eğitimi”, Mine Göl Güven ile “Çocuklarla İletişim Eğitimi”, Dağlar Çilingir ile “Taciz, Sınırlar ve Mobbing Eğitimi”, Elif Göçek ile “Çocuklarla Oyun Eğitimi” ve Fikret Adaman ile “İlk Yardım Eğitimi” gerçekleştirdik. Gönüllülerin aktif katılımıyla gerçekleşen toplantılarda saha öncesi, saha süreci ve saha sonrasına dair planlamalar ve değerlendirmeler yaptık. 2024 Kış Okulu süresince, 15 günde Ayvalık merkezden iki farklı ilkokulundan toplamda 50 çocuk ile Fotoğraf, Masal, Bilim ve Felsefe, Yoga ve Hareket, Sanat atölyeleri gerçekleştirdik. Atölye ekipleri yanında psikososyal ekibi özellikle çocukları atölyeler sırasında gözlemlemek ve çocukların farklı ihtiyaçlarının farkına varmak için atölyelere eş zamanlı katıldı ve saha öncesinde de Özlem Çoklar’dan “Psikososyal Eğitimi” aldılar.

Ayvalık’taki saha deneyimlerimiz dışında her iki haftanın başında Deniz Keser’den “Çocuklarda İhmal ve İstismarı Önleme” eğitimi aldık. Aynı zamanda ilk hafta Fatih Kurunaz ile birlikte Ayvalık’ın Doğal ve Kültürel Mirası üzerine yapılan son dönem çalışmaları üzerine konuştuğumuz bir açık ders düzenledik. İkinci hafta ise Defne Koryürek ile Aktivizm ve Yatay Örgütlenme üzerine sohbet ettik.

İlk hafta üç günlük atölye çalışmalarının yanı sıra son günümüzü ise Mutlu Köy Yaşam Merkezi’nde geçirdik. Mutluköy’de çocuklarla birlikte etraftaki zeytin ağaçlarını keşfe çıktık. Ardından hem açık havada hem de yaşam merkezinde çeşitli aktivitelerle doyasıya vakit geçirdik. İkinci hafta da üç gün süren atölyelerimize ek olarak son günümüzde çocuklarla birlikte Ayvalık Anadolu Uygarlıkları Sergisini ve Rahmi Koç Müzesini ziyaret ettik. 

İkinci haftanın sonunda üç günlük atölyeler boyunca farklı atölyelerde çocukların ürettiği eserleri sergilemek üzere İsmet İnönü Kültür Merkezinde “Ayvalık Dostu” adlı üçüncü çocuk sergimizi gerçekleştirdik. Sergide, Fotoğraf atölyesinde üretilen kolajlar ve çocuklara temin edilen fotoğraf makineleriyle çekilen fotoğraflar; Sanat atölyesinde üretilen maskeler, doğaçlama resimler, yaratıcı kolaj çalışmaları yer aldı. “Ayvalık Dostu” çocuk sergimizle hem çocuklar üretimlerinin sergilenmesi deneyimini yaşarken hem de gönüllülerle birlikte yüz boyama, çeşitli oyunlar ve danslarla Ayvalık Kış Okulu’na veda ettik.

Bize her şey için destek olan Zeytin Çekirdekleri Derneğine, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Kaymakamlığına çok teşekkür ederiz.

Gönüllülerimiz: Arda Doğukan Akkan, Ayşe Yakın, Ayşegül İrem Karakurt, Baran Özkan, Beyza Şimşek, Burcu Ölçer, Can Polat, Didar Nur Dabakoğlu, Dilara Torun, Doğa Biçer, Duygu Naz Duman, Ece Karya Özkan, Gökselin Sena Yıldırım, Işıl Yardımcı, İpek Karagöz, Jale Gizem Ünlü, Kadir Erişen, Mert Eryılmaz, Mina Su Dindar, Ozan Ballı, Sena Bildik, Simay Ece Kara, Şevval Deniz Çakmak, Yarenur Çetin, Zelal Apaydın, Zeynep Melek Erişgin, Zeynep Su Saral