Hatay/Döver Yaz Kampı

20 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında Boğaziçi Ayvalık Okulları gönüllüleri olarak Çocuk Dostu Köy Derneği iş birliği ile ilk kez Hatay’ın Defne ilçesinde yer alan Döver köyünden çocuklarla buluştuk. 2024 Yaz dönemi sahalarımız öncesi gönüllülere yönelik, Aylin Vartanyan Dilaver ile “İyi Oluş Atölyesi”, Çağlar Yenilmez ile “Gönüllülük ve Gönüllüler Arası İletişim Eğitimi”, Ayşegül Metindoğan ile “Çocuklarla İletişim Eğitimi”, Dağlar Çilingir ile “Taciz, Sınırlar ve Mobbing Eğitimi”, Özge Özdemir ile “Çocuklarla Felsefe Eğitimi”, Duygu Aşık ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi”, Aslıhan Öztezel ve Ceren Köktener ile “Çocuk Hakları Eğitimi” ve Fikret Adaman ile “İlk Yardım Eğitimi” gerçekleştirdik. Döver Yaz Okuluna katılacak gönüllülerimiz ise bu eğitimlere ek olarak Serra Müderrisoğlu ile 6 saatlik “Travma Sonrası Çocuklarla Çalışmak” üzerine eğitim aldı. Gönüllülerin aktif katılımıyla gerçekleşen toplantılarda saha öncesi, saha süreci ve saha sonrasına dair planlamalar ve değerlendirmeler yaptık.

2024 Döver Yaz Okulu süresince, 2 haftalık atölye çalışmalarımızda 7-9 yaş ve 10-12 yaş olmak üzere iki farklı yaş grubuyla toplam 50 çocukla atölye çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Atölye çalışmalarımız sanat, spor, çocuk hakları ve yaratıcı drama gibi farklı içeriklerden oluştu. Atölyelerin dördüncü gününde, Hande Sart ile somatik deneyimleme üzerine ve eş zamanlı olarak Tora Pekin ile çocuk hakları üzerine 7-9 ve 10-12 yaş gruplarıyla aktiviteler gerçekleştirdik. Atölye çalışmalarının yanı sıra, açık hava film gösterimlerimizle köydeki her yaştan çocukla bir araya gelmeyi amaçladık. Hem çocukların hem yetişkinlerin katılımına açık olan film gösterimlerimizi iki farklı günde gerçekleştirdik

Çocuk Dostu Köy Derneğinin önerisiyle köydeki çocukların velilerine yönelik, ÇDK ve Boğaziçi Ayvalık Okulları Projesinin iş birliğini tanıttığımız ve yaptığımız çalışmaların amacı üzerine konuştuğumuz bir panel gerçekleştirdik. Panel sırasında Fikret Adaman, Hande Sart, Tora Pekin ve gönüllülerimiz çalışmalarımızın detaylarını, düşünce ve görüşlerini aktarırken aynı zamanda gelen sorular yanıtlanıp velilerin görüş ve önerileri alındı.  

 

İki haftanın sonunda atölyeler boyunca çocukların ürettiği eserleri sergilemek üzere köy meydanında yer alan Pınaraltı’nda çocuk şenliğimizi gerçekleştirdik. Şenlikte çocukların yaptığı kumaşa çiçek baskılar, atık kağıtlardan ürettikleri kağıtlar ve kolaj çalışmaları yer aldı. Çocuk şenliğine atölyelere katılan çocukların yanı sıra, yakın köylerde yaşayan her yaşta çocuk ve velileri de katılım sağladı. Yakan toptan ip atlamaya, voleyboldan çember çevirmeye çocukların istediği oyunları oynayarak şenliğimizi gerçekleştirdik. Şenliğimizi kapanış çemberinde iki hafta süren etkinliklerimizden aklımızda kalanlar ve nasıl hissettiğimiz üzerine konuşarak sonlandırdık. Çocuk şenliğimizle Döver Yaz Kampına veda etmiş olduk.

Gönüllülerimiz: Ahmet Dündar, Barış Can Türkdoğan, Belgin Kılınç, Beyza İrem Kocaoğlu, Beyza Şimşek, Duygu Naz Duman, Mert Eryılmaz, Sümeyye Arslan, Zelal Alpaydın, Zeynep Su Saral.