18 Ocak – 25 Ocak tarihleri arasında 2025 Ayvalık Okulları Kış Okulu’nu gerçekleştirdik. 2025 Kış dönemi sahalarımız öncesi gönüllülere yönelik, Aylin Vartanyan ile “İyi Oluş Atölyesi”, Neslihan Han ile “Gönüllülük ve Gönüllüler Arası İletişim Eğitimi”, Mine Göl Güven ile “Çocuklarla İletişim Eğitimi”, Dağlar Çilingir ile “Taciz ve Sınırlar Eğitimi”, Özge Özdemir ile “Çocuklarla Felsefe Eğitimi”, İnci Sel ile “Oyun, Bağ ve Paylaşım Sahnesi Atölyesi”, Duygu Aşık ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi”, Nisan Günç ile “Güneşane Vakfı ve Waldorf Pedagojisi Eğitimi” ve Fikret Adaman ile “İlk Yardım Eğitimi” gerçekleştirdik. Gönüllülerin aktif katılımıyla gerçekleşen toplantılarda saha öncesi, saha süreci ve saha sonrasına dair planlamalar ve değerlendirmeler yaptık.


Sahamıza başlarken gönüllülerimizle birlikte zaman geçirmek ve bilgilerimizi genişletmek için düzenlediğimiz açık ders etkinliklerimiz kapsamında, İyibak Derneği’nden Burcu Gülhan Erol ve Emre Erol ile “Alternatif Eğitim Üzerine Deneyimler ve Toplumsal Gözlemler” adlı keyifli bir açık ders gerçekleştirdik.
2025 Ayvalık Kış Okulunda, Ayvalık’taki ilkokullardan katılan çocuklarla Gençlik Merkezi’nde buluştuk. 4 gün boyunca günde ortalama 30 çocuk ile buluşarak Drama, Sanat ve Spor/Hareket atölyeleri gerçekleştirdik. Spor ve Hareket Atölyesi kapsamında ısınma oyunlarına ek olarak; Yoga Kartlarından Hareketi Tahmin Etme, Seksekli Taş-Kâğıt-Makas, Hareketi Aynalama, Survivor Parkuru, Dansçı Kim? ve Şişe Kapmaca oyunları oynandı. Hareket atölyesinde temel olarak çocukların; bedensel farkındalıklarını artırmaları, takım çalışmasını geliştirmeleri, dikkat ve koordinasyon becerilerini geliştirmeleri hedeflendi.
Sanat Atölyesi kapsamında, dergilerden seçilen resimler ile kolaj, karton bardak ve pipetten rüzgar gülü yapımı, alüminyum folyo ve hamur ile kukla ve ekip ile Amerikan bezi boyama yapıldı. Atölye boyunca yapılan etkinlikler ile çocukların; yaratıcılıklarını geliştirmek, el becerilerini desteklemek, takım çalışması ve geri dönüşüm bilinci kazandırmak hedeflendi.
Drama Atölyesi kapsamında, çocuklarla beraber Seslendirme/Tekerleme, Doğaçlama Tiyatro Yazma ve Sergileme, Duygular Sandalyesi atölyeleri yaptık. Bu atölyeler ile çocukların hem yaratıcılığına hem de kendilerini ifade etmelerine alan açmalarını teşvik etmeyi amaçladık. Atöyle içeriklerimizde örneğin; Sessiz sinema şeklinde meşhur masalları anlattıkları ve kendilerine verilen anahtar kelimeler ile kısa bir hikâye tasarlayıp onu sergiledikleri etkinlikler çok sevilenler arasındaydı. Bunların yanı sıra grup dinamiğini sağlamak adına ufak ısınma etkinlikleri ve çocuklara diyafram kullanımı hakkında bilgi veren kısa bir ses etkinliğimiz de oldu. Ses egzersizi yapıp tekerleme söyleyerek bu etkinlikte öğrendiğimiz bilgileri kullanmaya çalıştık.

Atölye ekipleri yanında psikososyal ekibi özellikle çocukları atölyeler sırasında gözlemlemek ve çocukların farklı ihtiyaçlarının farkına varmak için atölyelere eş zamanlı katıldı ve saha öncesinde de Serra Müderrisoğlu’ndan “Psikososyal Eğitimi” aldılar. 4 gün süren atölyelerin ardından 5. gün “Kış Güneşi” isimli sergi ile tamamladık. Sergimiz, çocukların kendi ürettikleri eserleri incelemeleri ile başlayıp oyunlarla ve yüz boyaması ile devam etti. Çocuklara katılım belgelerinin dağıtılması ile de sonlandı.
Atölyelerimizin ve sergimizin gerçekleşmesine ev sahipliği sunan Gençlik Merkezine ve bize her şey için destek olan Zeytin Çekirdekleri Derneğine, Ayvalık Belediyesine ve Ayvalık Kaymakamlığına Ayrıca Boğaziçi Mezunlar Derneğine çok teşekkür ederiz.
Gönüllülerimiz: Ayşegül İrem Karakurt, Hilal Değirmenci, Berra Zeren Çoban, Merve Durmuş, Gökselin Sena Yıldırım, Şevval Kazar, Mustafa Burak Doğanay, Fatma Zehra Ersoy, Merve Naz Özkök, Onur Direk, Mahmut Kaya, Şule Bayındır, Sözüm Dila Metin, Sümeyye Arslan, Kadir Cur.
