GÜNEŞANE 2025 KIŞ

 

 

27 Ocak – 2 Şubat tarihleri arasında 2025 Güneşane Kış Okulu’nu gerçekleştirdik. 2025 Kış dönemi sahalarımız öncesi gönüllülere yönelik, Aylin Vartanyan ile “İyi Oluş Atölyesi”, Neslihan Han ile “Gönüllülük ve Gönüllüler Arası İletişim Eğitimi”, Mine Göl Güven ile “Çocuklarla İletişim Eğitimi”, Dağlar Çilingir ile “Taciz ve Sınırlar Eğitimi”, Özge Özdemir ile “Çocuklarla Felsefe Eğitimi”, İnci Sel ile “Oyun, Bağ ve Paylaşım Sahnesi Atölyesi”, Duygu Aşık ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi”, Nisan Günç ile “Güneşane Vakfı ve Waldorf Pedagojisi Eğitimi” ve Fikret Adaman ile “İlk Yardım Eğitimi” gerçekleştirdik. Gönüllülerin aktif katılımıyla gerçekleşen toplantılarda saha öncesi, saha süreci ve saha sonrasına dair planlamalar ve değerlendirmeler yaptık.

2025 Güneşane Kış Okulu’nda, doğa ile iç içe bir öğrenme deneyimi gerçekleştirdik. Güneşhane, ekolojik farkındalık ve sürdürülebilir yaşam prensipleriyle şekillenen bir alana sahip olduğu için atölyelerimizi bu doğrultuda planladık. Beş gün boyunca doğa gözlemleri, el becerileri ve yaratıcı düşünme alanlarında çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik.

Atölyelerimizin akışı doğa gözlemleri, yaratıcılık ve el becerisi kazandırmayı hedefledi.

  • Pazartesi: “Islak Üstüne Islak” ve “Kış Doğa Defteri” atölyeleri ile yaratıcılık geliştirildi.
  • Salı: “Buğday Ekimi” ve “Ağaç Boyama” etkinlikleri ile doğayla etkileşim sağlandı.
  • Çarşamba: Antandros Antik Kenti Gezisi gerçekleştirildi.
  • Perşembe: “Yaratıcı Drama”, “Felsefe” ve “Doğa Mandalası” atölyeleri yapıldı.
  • Cuma: “Ekmek Yapımı” ve “Güneşane’ye Mektup ve Deftere Yazma” atölyeleri tamamlandı.

 

 

 

“Ekmek Yapımı” atölyesinin buğday ekimi etkinliğiyle başlayan sürecin son gününde gerçekleştirilmesi, sürecin bütünlüğünü vurgulayan anlamlı bir bağlantı oluşturdu. Ayrıca, şiir okuma etkinliğimizde Oktay Rıfat’ın “Ekmek ve Yıldızlar” şiiri paylaşıldı.

Kış Doğa Defteri atölyesi kapsamında, katılımcılar atık kağıtlardan defter yapıp, hava durumu, mevsimsel gözlemler, gözlem yeri ve süresi gibi başlıklar altında doğa günlüğü oluşturdular. Ayrıca, çocuklar her üç sayfada bir “Hazırlık Soruları”, “Beklentiler” ve “Sonuçlar ve Notlar” bölümlerini doldurarak gözlemlerini sistematik bir şekilde kaydettiler.

Gerçekleşen atölyelerle, çocukların yaratıcılık, doğa ile etkileşim, kendini ifade etme becerileri geliştirildi. Gönüllüler ve katılımcılarla geçirdiğimiz bu dolu dolu hafta, hepimiz için unutulmaz bir deneyim oldu.

Gönüllülerimiz: Rüya Bilgin, Selin Nur Gül, Mustafa İlker Kuru, Dila Durmazel, Oya Bengü Öztürk, Işıl Yardımcı