TARİHÇE
Boğaziçi Üniversitesi ve Ayvalık Zeytin Çekirdekleri Derneği birincil ortaklığında süregelen çocuklara yönelik yaz ve kış okullarının kökleri pek de uzak olmayan başka bir yerleşkeye, Soma’ya, uzanıyor. 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma madenlerinde vuku bulan katliam, Boğaziçi Üniversitesi’ni, öğrenci, çalışan ve akademisyen kimliklerini bir yandan taşırken müşterek bir düzlemde, bir çalışma grubu kurmaya itti.
Ge-li-yo-rum Diyen Facia Raporu, Boğaziçi Üniversitesi Soma Araştırma Grubu
Soma’yı Hatırlamak: Hakikat, Adalet ve Mücadele Sempozyumu
Soma yerelinde yapılan ziyaretler ve çalışmalar sayesinde bilgi üretme şansı doğmuş oldu. Hazırlanan rapor ve düzenlenen sempozyum ile beslenen tartışmalar bölgedeki tarımda yaşanan dönüşüme uzanmış bulundu. Böylelikle, zeytin yasa tasarısını tartışmaya ve yeni bir araştırmaya kapı açan Boğaziçi Üniversitesi Delice Zeytin Dayanışması yine aynı biçim ve müştereklikte kuruldu.
Üniversiteyi kurgusal alanında sıkışıklığa hapsetmeme, “dışarısı ve içerisi” ikiliği dışında bölgeler arasında karşılıklı ilişkiler kurabilme, bu ilişkileri devamlı, canlı ve birbirini içerebilme dertleri ile iki grup da çalışmalarına devam etti.
Bu saha çalışmaları esnasında, Delice Zeytin Dayanışması, Ayvalık Zeytin Çekirdekleri Derneği ile tanıştı. Bu tanışıklıktan ortak eylemlilik üretme fikri ortaya çıktı.
Üniversitelerin verili bir bölgeyle süreğen bir dayanışma pratiği kurabileceği, böylesi bir ortaklaşmanın üniversiteler ve karşılaşmalar düzleminde eylem üretiminde girdiğimiz arayışlara verebileceği cevapların arzusu ile Boğaziçi Üniversitesi Ayvalık Yaz Okulu 2015 ile sahaya adım atıldı. 2015 ilkbahar aylarında yapılan kurgusal hazırlıklar ve çalışmalar sayesinde projenin kapsamı ve işleyiş mekanizması belirlendi.